6 februari 2024

Rolluiken of screens? De verschillen, overeenkomsten én prijzen

Bent u op zoek naar nieuwe buitenzonwering? Dan zijn er diverse mogelijkheden waar u uit kunt kiezen, bijvoorbeeld voor rolluiken of screens. Rolluiken en screens lijken qua uitstraling erg veel op elkaar maar zijn in de essentie toch verschillend. Hoewel ze hetzelfde doel dienen, namelijk de zon weren, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen te benoemen. We zetten de verschillen en eigenschappen voor u op een rij, zodat u de juiste buitenzonwering kunt kiezen.

BYZON Screens wit (Bouman)

Wat is een rolluik?

Een rolluik is een zonwerend scherm dat gemaakt wordt van aluminium lamellen. Wanneer het rolluik volledig gesloten wordt laat het absoluut geen licht meer door. Wel is er de mogelijkheid van de kierstand. Dan is er streeplicht tussen de lamellen. Er kan daardoor ook niet meer naar buiten of binnen gekeken worden. Tevens hebben rolluiken door de isolerende lamellen een geluiddempende functie. Rolluiken worden dan ook vaak gekozen als buitenzonwering voor de slaapkamer, omdat ze volledig verduisterend werken en hinderlijke straatgeluiden dempen.

Behalve een verduisterende en geluiddempende functie bieden rolluiken u nog diverse andere voordelen. Een daarvan is dat een rolluik bijvoorbeeld isolerend werkt. Tijdens warme, zomerse dagen kunt u dus extra lang de warmte buitenshuis houden. Bovendien dienen rolluiken als extra beveiliging ter voorkoming of bemoeilijking van inbraken, omdat uw ramen en deuren volledig afgesloten kunnen worden.

Een rolluik kan zowel manueel als elektrisch bediend worden. Met de standaard bandbediening kunt u het scherm eenvoudig optrekken en laten zakken. Voor wat meer gebruiksgemak kunt u echter kiezen voor een elektrische bediening, zodat u het rolluik met een draaischakelaar of afstandsbediening kunt bedienen.

Wat is een screen?

Een screen heeft hoofdzakelijk als functie om de zon te weren uit uw woning. Hoewel de constructie vergelijkbaar is met die van een rolluik, is het type scherm heel anders. Een screen wordt namelijk gemaakt van zonwerend doek, al dan niet verduisterend. Aan de hand van twee geleiders, die aan weerszijden van het raam worden gemonteerd, kan het doek verticaal naar beneden glijden.

Er zijn twee typen screens verkrijgbaar, namelijk: met of zonder rits. Bij een screen zonder rits zit het doek niet links en rechts vast in de geleider, alleen de onderlat zit vast in de geleider. Hierdoor zou het doek dus kunnen klapperen in de wind. Bij een ritsscreen daarentegen zit het doek rondom ingesloten in de geleider, wat het doek windvast maakt. Het doek zal daardoor nooit klapperen in de wind, en de kans op scheuren is minimaal.

Doordat een screen wordt gemaakt van doek in plaats van lamellen, heeft u vanuit huis overdag zicht naar buiten toe. Maar van buitenaf is er geen zicht naar binnen toe! Het doek voorkomt directe inkijk en geeft u daardoor meer privacy. Mocht u de screen echter ‘s avonds ook willen gebruiken, dan geeft het juist het omgekeerde effect. Dan kijkt u van buiten naar de lichtzijde binnenshuis en zijn de contouren in huis dus zichtbaar voor voorbijgangers.

Verschillen en overeenkomsten tussen rolluiken en screens

In dit overzicht leest u in een oogopslag de overeenkomsten en verschillen tussen rolluiken en screens. Zo weet u direct wat op welke eigenschappen de rolluiken en screens overeenkomen en verschillen. Zo kunt u een weloverwogen beslissing maken bij het kopen van buitenzonwering.

 RolluikenScreens
ZonwerendJaJa
VerduisterendJaNiet standaard, wel mogelijk met speciaal verduisterend doek
IsolerendJaNee
Inbraak vertragendJaNee
WarmtewerendJaJa
KleurmogelijkhedenTot 10 kleurenTot 40 doekkleuren
MateriaalAluminium lamellenDoek
AfmetingenMaximaal 380 cm breed en 340 cm hoogMaximaal 600 cm breed en 400 cm hoog
BedieningsmogelijkhedenHandmatig (bandbediening) of elektrisch (draaischakelaar of afstandsbediening of SMART bediening d.m.v. app of tablet.) Solar.Handmatig (bandbediening) of elektrisch (draaischakelaar, afstandsbediening of SMART bediening d.m.v. app of tablet). Solar.

Rolluik of screen kopen?

Wilt u een rolluik of screen kopen? Dan bent u bij Byzon Buitenzonwering aan het juiste adres. Het was nog nooit zo eenvoudig om direct uw prijs te berekenen voor uw rolluik of screen. Zo weet u direct waar u aan toe bent. Vul de maten van uw raam of deur in en kies vervolgens voor het type bediening, de kleur en of uw zonwering op of tussen de muur moet komen. Wanneer u verschillende opties selecteert, ziet u direct de prijs veranderen.

Rolluiken en screens van Byzon Buitenzonwering worden uitsluitend gemaakt van het beste materiaal in een puur Hollandse fabriek. Zo kunt u jarenlang genieten van uw zonwering, zonder dat de kwaliteit daarop achteruitgaat. Dit alles kunnen wij u ook nog eens aanbieden tegen een scherpe prijs!

Tevreden met de prijs? Vraag dan direct een montage offerte aan. Een van onze lokale vakmensen komt uw product altijd van te voren nog bij u inmeten, zodat uw rolluik of screen gegarandeerd past.

Jan van opzij kijkt je aan maar maar wijst naar links bijgesneden
Ontvang persoonlijk advies op maat Het begint bij een persoonlijk advies bij uw situatie. Stel uw vragen of maak direct een inmeetafspraak. Ook dat kan, wij adviseren u graag!