6 februari 2024

Waarom moet u letten op de dikte van een rolluik lamel?

Bij de aanschaf van een rolluik is het belangrijk dat u zich goed inleest over de dikte van een rolluik lamel en de functie ervan. Er bestaan namelijk nogal wat misverstanden over de functie van rolluik lamellen met betrekking tot isolatie en veiligheid. We vertellen u graag meer over de verschillen tussen dunne en dikke lamellen en wanneer u nu voor welke lamel soort zou moeten kiezen.

Rolluik lamel 96 1

Fabel: een dikke lamel isoleert beter

Wij krijgen vaak de vraag of opmerking dat een dikke lamel beter isoleert. Dit is echter niet waar. De dikte van een lamel heeft niets te maken met de isolerende functie ervan. De mate van isolatie wordt namelijk niet bepaalt door de dikte van de lamel, maar door de stilstaande lucht tussen het rolluik en het raam. Het is te vergelijken met de werking van dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten, met daartussen een laag lucht die een isolerende werking heeft. Mits het rolluik goed afsluit, zowel aan de boven- als onderkant, maar ook aan de zijkant, komt er stilstaande lucht tot stand die zorgt een isolerende werking.

Zo wordt de dikte van een rolluik lamel bepaald

De dikte van een rolluik lamel wordt enkel en alleen bepaald door de breedte van het rolluik. Bij rolluiken breder dan 3 meter is het namelijk beter om voor een dik lamel te kiezen, zodat de lamel niet gaat wijken. We kunnen dit het beste vergelijken met een normale lat en een balk. Bij een lengte van 1.50 meter is de functie van een latje en een balk hetzelfde, ze wijken niet van elkaar af en zijn net zo stevig. Wordt de lat echter langer, dan zult u merken dat deze gaat buigen en zwengelen. Een balk is ongeacht de lengte veel stabieler.

De lat is in dit verhaal de dunne, standaard lamel van 8,5 mm. De balk is de dikke lamel van 9,4 mm. Het verschil zit dus niet in de isolatie of veiligheid, maar juist in de stevigheid van het rolluik. Wanneer er bij een breed raam voor een relatief dunne lamel wordt gekozen, zorgt dit gegarandeerd voor problemen. De lamellen gaan op den duur wijken, er ontstaat golving (buikvorming). Dit zorgt ervoor dat de lamellen niet meer goed op elkaar aansluiten, waardoor er lichtinval ontstaat. Door te kiezen voor een dikke lamel wordt dit probleem voorkomen en kunt u jarenlang genieten van uw rolluik.

Kwaliteit rolluiken van Byzon

De kwaliteit van onze rolluiken wordt hoofdzakelijk bepaald door de dikte van de lamellen. Wij hebben de twee beste en meest verkochte lameltypen voor u geselecteerd. De lamellen voldoen aan alle eisen, zijn getest op dikte, hoogte, vorm, vulling, sterkte en winddruk. Kies de lamel die past bij de afmeting die u nodig heeft.

Rolluik ALU-Standaard

  • Voor breedtes van 50 tot 300 centimeter
  • Kleinste rolluikkast van Nederland!
  • Leverbaar in 13 verschillende kleuren
  • Meest verkocht type rolluik

Rolluik ALU-Extra

  • Geschikt voor meer dan 300 centimeter breed
  • Geschikt voor dakkapellen
  • Inbraakpreventie
  • Hoogste isolatiewaarde

Onze rolluiken kunnen zowel manueel als elektrisch bediend worden. Met de standaard bandbediening kunt u het scherm eenvoudig optrekken en laten zakken. Voor wat meer gebruiksgemak kunt u kiezen voor een elektrische bediening, zodat u het rolluik met een draaischakelaar of afstandbediening kunt bedienen.

Goedkoop is duurkoop

Laat u nooit een dunne lamel aanpraten. Goedkope aanbieders besparen vaak op de lamel dikte. Bij een goedkoop rolluik is er dan ook vaak sprake van een dunne lamel, waardoor op den duur eerdergenoemde problemen kunnen ontstaan. Wilt u lang kunnen genieten van uw rolluik? Investeer dan in een goed rolluik. De levensduur van een rolluik valt of staat namelijk met de kwaliteit van de lamellen.

Wist u dat de standaard en extra lamellen bij Byzon even hoog zijn? De twee verschillende rolluiken kunnen dus prima naast elkaar gebruikt worden zonder dat u het verschil ziet. Handig wanneer u een breed en smal raam naast elkaar heeft. Zo hoeft u niet onnodig twee duurdere rolluiken te kopen.

Rolluik voor dakkapel

Bent u op zoek naar een rolluik voor uw dakkapel? We adviseren u dan om te kiezen voor een rolluik met een dikke lamel, ongeacht de afmeting van het raam. In het geval van een dakkapel is de breedte van het raam niet bepalend voor de keuze uit een standaard of dikke lamel. Dakkapellen staan vaak op de tweede, of zelfs hogere, etage. Hierdoor zijn dakkapellen flinke windvangers, waardoor het veiliger is om voor een dikke lamel te kiezen. Deze bieden namelijk meer stevigheid, zodat ze de klappen van de wind op kunnen vangen.

Heeft u een smal raam en wilt u liever een dikke lamel? Bij een dakkapel raden we dit aan. In alle andere gevallen is dit absoluut niet nodig. De standaard lamel voldoet prima en heeft in dit geval dezelfde functie als een duurdere, dikke lamel. U zou dus onnodig extra betalen terwijl dit geen meerwaarde heeft. Bij Byzon adviseren we u dan ook om te kiezen voor een standaard lamel, simpelweg omdat een dikkere lamel geen meerwaarde biedt.

Binnen enkele minuten een offerte

Op onze website kunt u zich oriënteren op de diverse typen rolluiken die BYZON aanbiedt. Vervolgens kunt u in zes eenvoudige stappen de prijs van uw rolluik berekenen. Zo heeft u een persoonlijke offerte binnen enkele minuten. U kunt daarna naar de dichtstbijzijnde dealer bij u in de buurt om daar uw eigen rolluik te kopen. Bekijk de verschillende typen en bijbehorende productspecificaties of bereken direct de prijs van uw rolluik.

Jan van opzij kijkt je aan maar maar wijst naar links bijgesneden
Ontvang persoonlijk advies op maat Het begint bij een persoonlijk advies bij uw situatie. Stel uw vragen of maak direct een inmeetafspraak. Ook dat kan, wij adviseren u graag!