2 februari 2024

Wat is de beste zonwering?

Op zomerse dagen kunnen de temperaturen flink oplopen. Juist dan is het lekker om in huis even aan alle hitte te kunnen ontsnappen. Zonwering biedt dé oplossing. Er bestaan diverse soorten buitenzonwering zoals rolluiken, screens, terras- en uitvalschermen en markiezen. Bovendien wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenzonwering. Met welk soort zonwering kunt u de warmte zo lang mogelijk buitenshuis houden? Wij lichten het aan u toe.

Solar zonnescherm van Byzon

Buitenzonwering versus binnenzonwering

Zonder zonwering kunnen de temperaturen op een zomerse dag flink oplopen. Met name met een raam op het zuiden waar de zon de hele dag vrij spel heeft is het niet comfortabel vertoeven zonder zonwering. Maar welke zonwering kunt u dan het beste kiezen?

Voor zonwering wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten, namelijk: buitenzonwering en binnenzonwering. De beste zonwering is zonwering die buitenshuis geplaatst wordt. Als u twijfelt over uw keuze tussen binnen- en buitenzonwering adviseren wij u dan ook om altijd voor buitenzonwering te kiezen.

De reden waarom buitenzonwering beter is dan binnenzonwering komt simpelweg door één reden. Wanneer u kiest voor binnenzonwering is het kwaad al geschied. De hitte bevindt zich namelijk al in uw woning. Om dan pas actief de zon te weren met een gordijn of rolluik staat eigenlijk gelijk aan dweilen met de kraan open. Binnenzonwering is een absolute toevoeging voor de sfeer in uw woning, maar draagt weinig bij aan de hitte buitenshuis houden. Kies daarom voor goede buitenzonwering die de zon van buitenaf weert.

Dit is de beste zonwering

Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon. Door de warmtewerende functie warmt uw woning minder snel op en houdt u het ‘s zomers langer koel in huis. Met name voor slaapkamers is een rolluik een aangename aanwinst. Enerzijds vanwege zijn verduisterende functie, anderzijds vanwege de zon- en warmtewering.

Rolluik ALU-Standaard

 • Voor breedtes van 50 tot 300 centimeter
 • Kleinste rolluikkast van Nederland!
 • Leverbaar in 13 verschillende kleuren
 • Meest verkocht type rolluik

Rolluik ALU-Extra

 • Geschikt voor meer dan 300 centimeter breed
 • Geschikt voor dakkapellen
 • Inbraakpreventie
 • Hoogste isolatiewaarde

Screens zijn een goed alternatief

Als u op zoek bent naar zonwering voor uw keuken of woonkamer en ook graag nog naar buiten wilt kunnen kijken is een screen een goede tweede keuze. Een screen is een verticale zonwering die direct voor uw raam aan de buitenzijde van het kozijn wordt gemonteerd. U heeft daarbij keuze uit drie soorten screendoeken afhankelijk van de gewenste lichtdoorlatendheid en warmtewering.

Screendoeken van Byzon Buitenzonwering zijn van het merk Serge. U heeft hierbij keuze uit drie soorten doeken namelijk het zogenaamde 3% screendoek, 1% screendoek of een solid screendoek. Het percentage zegt iets over de lichtdoorlatendheid van het doek. Een 3% screendoek laat dus het meeste licht door en is het minst warmtewerend. Een solid screendoek daarentegen biedt u volledige verduistering.

Screens zijn ook een goed alternatief wanneer de ruimte boven het raam beperkt is en u daardoor geen ruimte heeft om een rolluikkast te monteren. Een screenkast neemt beduidend minder ruimte in beslag dan een rolluik.

Screen kast 8,5 cm

 • Kan als basis screen en windvast screen
 • Max. hoogte 200 cm
 • Geschikt voor kleine ramen

Screen kast 9,5 cm

 • Kan als basis screen en windvast screen
 • Max. hoogte 340 cm
 • Geschikt voor de grotere ramen

Screen kast 12 cm

 • Kan als basis screen en windvast screen
 • Vanaf 340 tot 600 cm breed
 • Geschikt voor grote ramen, puien en overkappingen
 • Extra verzwaarde uitvoering, grote stabiliteit

Hoe houd ik de zon zo lang mogelijk buitenshuis?

Na vele dagen van tropische temperaturen is het onmogelijk om de hitte volledig buitenshuis te houden. Toch is het aan te bevelen om juist dan voor buitenzonwering te kiezen. Mits de zonwering de hele dag gesloten blijft kan het zeker enkele graden schelen ten opzichte van geen zonwering. Bovendien houdt buitenzonwering ook de directe zonnestralen van het raam wat ‘s zomers erg aangenaam is.

Wilt u meer informatie over wat de beste zonwering is? Of wilt u advies over wat er voor uw woning mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste buitenzonwering.

Jan van opzij kijkt je aan maar maar wijst naar links bijgesneden
Ontvang persoonlijk advies op maat Het begint bij een persoonlijk advies bij uw situatie. Stel uw vragen of maak direct een inmeetafspraak. Ook dat kan, wij adviseren u graag!